Logo Techniparts
Techniparts logo
search
Techniparts logo
DE / NL

Geka Koppelingen

Geka Koppeling

Als u opzoek bent naar een Geka koppeling om twee slangen op een snelle, solide en lekdichte manier aan elkaar of de kraan te bevestigen. Dan bent u bij Techniparts aan het juiste adres!

Wat is een Geka Koppeling?
Met de brandblusserkoppeling als uitgangspunt, werd de Geka snelkoppeling ontwikkeld door de oprichter Julius Oehler, in de jaren 1920. In 1932 kreeg het bedrijf het Duitse patent voor dit uitstekende product. De voordelen en toepassingen van de Geka snelkoppeling werden al snel duidelijk en Geka-koppelingen werden snel in gebruik genomen als koppelingen voor waterslangen op het gebied van industrie, professionele tuinbouw, landbouw en bosbouw, structurele en civiele techniek, huishoudelijke watersystemen, milieubescherming en huis en tuin. Het succes van de Geka-snelkoppeling blijft tot op de dag van vandaag behouden - een echt lange productlevenscyclus. De koppeling was vooral bedoeld voor de snelle en eenvoudige aansluiting en bevestiging van flexibele slangen. De technische eisen waarop het was gebaseerd in termen van drukweerstand kwamen overeen met de normale leidingwaterdruk (2-8 bar). In het begin was dit ook vaak van toepassing op de geka koppeling 3/4. Tegenwoordig kan dit geka systeem een statische druk aan van 12 en 14 bar terwijl het product nog steeds een bepaalde capaciteit voor toepassingen met hogere drukbereiken.  Dankzij het gebruik van specifieke afdichtingsmaterialen kon het toepassingsgebied met succes worden uitgebreid van alleen water naar andere vloeibare stoffen. 
De geka koppeling wordt ook wel de franse koppeling tankwagen genoemd of duitse koppeling.

Waarvoor is een Geka koppeling?

Een Geka-koppeling (klauwkoppeling) heeft het doel om twee slangen op een snelle, solide en lekdichte manier aan elkaar of de kraan te bevestigen voor de doorvoer van water. Hierdoor kunnen de koppelingen eenvoudig en veilig worden gekoppeld en ontkoppeld.

Hoe werkt een Geka koppeling?
Geka koppeling heeft 2 metalen of kunststof klauwen, maar er is ook Geka koppeling rubber in de koppeling. Met aan de ene slang haken achter de metalen of kunststof rand van de andere slang. Het is super te gebruiken voor uw tuinslangen te verbinden. Dit kan aan elkaar maar ook aan de kraan.

Drukkoppeling0
Voor slangen die onder druk staan wordt een drukkoppeling toegepast. Dit type koppeling wordt bij aansluiting 130° gedraaid en is voorzien van een drukbestendige rubber ring. Doorgaans is dit type onder druk (zeer) moeilijk los te koppelen wat de veiligheid verhoogt. Er zijn verschillende gestandaardiseerde typen:

Zuigkoppeling
Voor zuigslangen wordt een zuigslangkoppeling toegepast. Dit type koppeling wordt bij aansluiting 90° gedraaid en is voorzien van een drukbestendige rubber ring. De koppelingen zijn vaak voorzien van uitklapbare handvatten om het koppelen van de vaak stugge slangen makkelijker te maken.

Uitvinder
De GEKA snelkoppeling ontwikkeld door de oprichter Julius Oehler, in de jaren 1920. In 1932 kreeg het bedrijf het Duitse patent voor dit uitstekende product. GK-koppeling is waarschijnlijk de nog verdere verkorting van Geka-koppeling. Geka was de naam van een Belgische of Franse fabrikant of leverancier van deze speciale koppelingen voor slangen.

Geka koppeling kopen?
De webshop van Techniparts heeft een uitgebreid assortiment Geka koppelingen. Zo is er keus uit diverse soorten en maten. Of u nu op zoek bent naar een Geka koppeling met inwendig / uitwendig schroefdraad of een slangtule in aluminium, messing of RVS. Techniparts heeft het allemaal in veel verschillende maten en is een Geka koppelingen webshop.


Vergelijken