Expert in afdichtingtechniek - Techniparts Industrial Supply
menu
done Persoonlijk & deskundig advies
done 20 jaar ervaring
done Snelle levertijden
done Scherpe prijzen

Afdichtingen

Afdichtingen worden gebruikt om het lekken van vloeistoffen of gassen tegen te gaan. De afdichtingtechniek is een erg breed begrip en vallen erg veel soorten producten onder. Er bestaan afdichtingen voor twee soorten toepassingen, dit zijn statische en dynamische toepassingen. De meest populaire afdichtingen binnen deze categorie zijn O-ringen. O-ringen zijn er in enorm veel verschillende soort maten en materialen.  

Voor het kiezen van de juiste afdichting moet u de volgende vragen beantwoorden: 

 • Met welk medium komt de afdichting in aanraking?
 • Welke druk staat er op de afdichting?
 • Heeft de afdichting een statische of dynamische vorm?
 • Met welke snelheid beweegt het bij dynamische toepassingen?
 • Is er een lineaire of roterende beweging? 

Links: 

o-ring-stocks

oil-seal-stocks

Oliekeerringen

Oliekeerringen zijn radiale as-afdichtingen voor roterende assen. Dit wordt gebruikt om vuil van buitenaf ook buiten te houden en om smeervet of smeerolie vanaf binnen ook binnen te houden.

Een oliekeerring bestaat uit een buitenmantel, een metalen verstevigingsring, een membraan, een spiraalveer en in sommige gevallen een stoflip.

Doormiddel van een stoflip wordt vuil van buitenaf tegen gehouden, hierdoor is er minder vervuiling en gaat de toepassing langer mee.

Cellasto afdichtingen 

De Cellasto afdichting is bedoeld als extra afdichting voor stangkoppen. Radiale sferische lagers en stangkoppen worden altijd gebruikt waar schommelende of kantelende bewegingen moeten worden opgevangen tussen een stang/as en zijn verbinding, of wanneer de positie van de as niet helemaal haaks staat op de armatuur of installatie. Dit kun je afdichten met een Cellasto. 

Fenders 

Een fender wordt toegepast als kadebeschermers of scheepswandbeschermers. Ook worden ze gebruikt op laadperrons, vrachtwagens en aanhangwagens. Verder kan je een  fender rondom je gebouw monteren waar veel uit- ingeladen word. Je monteert de fender dan zodat je geen schade aan je pand krijgt. 

Rondsnoer 

Rondsnoer is te gebruiken in een groot aantal toepassingen. De hardheid van de rondsnoeren varieert tussen de 20 en 90 Shore A. Wij hebben rondsnoeren in veel maten en materialen, ook hebben wij X-profiel afdichtingsnoer. X profiel is een x vormig snoer wat gebruikt wordt in vele toepassingen. We kunnen NBR X-profiel leveren met een hardheid van 70 shore A. 

Stopbuspakkingen 

Een  stopbuspakking is een as-afdichting. De stopbuspakking dient als afdichting tussen een ronddraaiende as en de behuizing wanneer de behuizing gebruikt wordt voor het tegenhouden van een vloeistof. Wij leveren bijvoorbeeld Braided Packing van James Walker en Merkel Ramilon 4586. 

Eigenschappen van een stopbuspakking: 

 • Temperatuur bereik van -200˚C tot +280˚C. 
 • Slijtvast. 
 • Veerkrachtig. 
 • Gasdicht. 
 • Goed bestand tegen chemicaliën.
 • Bestand tegen hoge druk. 

Pakkingen 

Onze fabriek beschikt over de modernste snijmachines voor elk type ( alternatief ) pakking. De gaskets vinden hun weg in alle industrieën; machinebouw, hydrauliek, pneumatiek, tuinbouw, kassen, aandrijving, aandrijvingen, motor, motoren, chemische, gas, olie industrie, stoom installaties, windmolens, pakking, pakkingen. 

 

Materialen 

 

Materiaal NBR
NBR is het meest gebruikte materiaal als het gaat om afdichtingen, dit komt doordat het materiaal relatief goedkoop is en goed bestemd is tegen hydraulische oliën of smeeroliën. Er zijn wel twee nadelen aan NBR. NBR is niet goed bestemd tegen temperaturen boven de +120°C en Uv-straling.   

Materiaal EPDM
EPDM is goed geschikt voor het afdichten van solveten, stoom en heet water. De EPDM afdichtingen kunnen lage temperaturen aan tot -50°C en hoge temperaturen tot +150°C. EPDM is wel bestemd tegen Uv-straling.  

Materiaal FKM
Bij extreem hoge temperaturen is FKM het perfecte materiaal. FKM wordt ook wel Viton genoemd, het materiaal is bestemd tegen tot wel +200°C en verder ook bestemd tegen -40°C. FKM blijft onder andere ook in takt bij zuren of basen. Voor stoom of heet water is FKM niet geschikt, hierbij is EPDM goed te gebruiken.  

Materiaal FFKM
Voor extreem hoge temperaturen of de sterkste zuren is FFKM zeer geschikt. FFKM kan namelijk +327°C aan, sommige speciale FFKM afdichtingen kunnen tegen extreme kou. Hierdoor is FFKM is een van de duurste materialen.  

Materiaal VMQ
VMQ is gemaakt van silicone en is erg flexibel. VMQ afdichtingen zijn goed bestand tegen temperaturen van -60°C en +200°C. 

Materiaal PTFE
PTFE is erg goed bestand tegen sterke zuren en basen. Het wordt ook wel Teflon genoemd. PTFE is niet slijtvast en niet elastisch, hierdoor zijn PTFE afdichtingen alleen bestemd tegen statische toepassingen.  

Materiaal HNBR
HNBR is een variant op NBR dat wel bestemd is tegen hoge temperaturen, dit gaat tot +150°C. HNBR wordt gebruikt om hydraulische, biologische en smeeroliën af te dichten. HNBR heeft een goede slijtvastheid.