Logo Techniparts
Techniparts logo
search
Techniparts logo
DE / NL

Gewrichtslagers

De krachten die op lagers worden uitgeoefend kunnen in twee soorten worden verdeeld namelijk radiale- en axiale belastingen. Radiale belastingen zijn krachten die haaks op de as werken. Axiale belastingen werken in... Lees meer

De krachten die op lagers worden uitgeoefend kunnen in twee soorten worden verdeeld namelijk radiale- en axiale belastingen. Radiale belastingen zijn krachten die haaks op de as werken. Axiale belastingen werken in de lengterichting van de as, op het lager. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een gecombineerde belasting. Bij de keuze van lagers dient rekening te worden gehouden met de soort belasting. Bepaalde type lagers kunnen alleen radiale of axiale krachten opnemen, of axiale krachten in één richting. een gewrichtslager kan dit dus vaak niet aan beide kanten. Ter ondersteuning van een as kan het ook voorkomen dat er verschillende lagers moeten worden toegepast. De meeste radiale lagers zijn echter in staat om ook enige axiale krachten op te nemen.

Ons assortiment is in kwaliteit gelijk aan de grote gevestigde namen zoals LS Lagers, SKF kogellagers en Ina Elges. Bekijk ons grote assortiment aan radiale lagers, glijlagers, stangkoppen, rollagers, lagerbussen en Phenolic lagers.

Gewrichtslagers zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën

  1. Radiale gewrichtslagers
    Radiale gewrichtslagers laten in beide richtingen geringe axiale belastingen toe en zijn daarmee zeer geschikt voor wisselende dynamische belastingen.
  2. Axiale gewrichtslagers 
    Axiale gewrichtslagers zijn opgebouwd uit een asschijf, een huisschijf en een glijcontact. Dit type gewrichtslagers is ideaal voor het opnemen van axiale krachten, die vervolgens momentvrij in de aansluitconstructie doorgeleid kunnen worden.
  3. Hoekcontact gewrichtslagers
    Hoekgewrichtslagers nemen buiten radiale krachten ook hogere axiale krachten op. Bewegingen en krachten kunnen hierdoor momentvrij overgebracht worden, waarmee buigspanningen in de aansluitconstructie voorkomen kunnen worden.

Vergelijken